Barátok négy felvonásban

 

Kislányom az ötödik születésnapjára kapta ajándékba egyik óvodai csoporttársától a brit Jarvis Medve és madár sorozatának akkor még csak egyetlen magyarul megjelent kötetét. Azóta megjelent a következő is, amit biztosan be fogunk szerezni, mert a két és fél éves öcsinek is nagyon tetszik A piknik és más mesék.

Négy történetet olvashatunk ebben a könyvben, amelyekben megismerhetjük a nem túl éles eszű, kicsit lusta medvét és legjobb barátját, a lelkes, ám könnyen megsértődő madarat. Az első mesében madár ellátogat barátjához, de beszorul egy virágba, aki égen-földön keresi, hiába a kis tollas minden igyekezete. Kisfiamnak ez lett a kedvence, és azóta is sokszor kéri a "gyagya madárt". Ezért, meg egyáltalán az egész könyv magyarításáért köszönet illeti a fordító Rét Viktóriát. A címadó A piknikben Medve bebizonyítja - legalábbis nekünk -, hogy semmit nem érdemes rábízni. Persze jól titkolja madár elől, hogy mindent otthon hagyott, a hátizsákja teljesen üres. És még a Szabó T. Anna által fordított Nyugi dalt is eléneklik. Nálunk ez elmondva is elég, de vannak gyerekek, akik ragaszkodnak az énekhez, szóval ha ezt olvasod otthon, találj ki egy jó dallamot! Főhőseink egy szép napon kiülnek a kertbe, hogy fessenek valami szépet. Meglepődnénk, ha minden flottul menne, és be is következi, amire számítottunk: jön a sértődés. Az ő képe miért tetszik jobban a többieknek, mint az enyém? Hasonló játszódik le a negyedik, A takaró című mesében is. Azért az engesztelés és a kibékülés sem marad el a két kis történet végén.

Nos, nagyjából erre számíthatsz, ha kinyitod ezt a kis könyvet. A kiadó 3-6 év közötti lányoknak ajánlja, de saját példánk alapján bátran elolvashatod hasonló korú fiúgyereknek is, ugyanúgy élvezni fogja. Azon meg ne lepődj meg, ha estéről estére újra leveszik a polcról, és kérik, hogy ebből legyen az esti mese, netán a délutáni alvásból felkelve nyomják a kezedbe. Mindig jó választás.


A kötet adatai: Jarvis: Medve és Madár. A piknik és más mesék. Pagony Kiadó, Budapest, 2023.

Megjegyzések