Thodi lovag visszatér

 

Amikor két éve írtam Bónizs Róbert harmadik Toldi-kötetéről, még nem sejtettem, hogy lesz folytatás. Persze bíztam benne - nem hiába. Idén megjelent a Gold Book-nál a negyedik kötet, A pápa zsoldosa.

Ahogy a cím is mutatja, az óriási erővel bíró Toldi Miklós a Szentatya ész Anyaszentegyház szolgálatába lép - nem túl nagy örömmel, ám annál nagyobb elszántsággal veti bele magát a küzdelmekbe. Döntésével kiválthatja bátyját, Györgyöt a fogságból, és az életét is megmentheti. Nagy árat kell fizetnie ezért, hiszen a megbízást csak úgy teljesítheti, ha otthon hagyja az őt az önkéntes száműzetéséből kirángató ifjú aráját, Rozgonyi Pirost és születendő gyermeküket. Nem sejtheti, mekkora veszély leselkedik mindannyiukra.

Az olvasó jóval előbb szembesül ezzel, mint hőseink. Olyan ördögi figurák tűnnek fel ismét a színen, akiktől már egyszer mintha elbúcsúztunk volna. Ám a Gonosz mindig ott munkálkodik a háttérben, és előbb-utóbb megmutatkozik teljes valójában. Nincs ez másként ebben a regényben sem. Hogy az ármánykodás sikerrel jár-e, vagy megakadályozzák a Fekete Halál, Esztergom Oroszlánja régi-új segítői, kiderül a kötet végére. Mint ahogy az is, milyen sors vár Miklósra és családjára az 1360-as évek elején. 

Közben Nagy Lajos király és neje, Kotromanics Erzsébet történetszálát is tovább szövi a szerző. Az uralkodói pár éppolyan emberként jelenik meg a könyv lapjain, mint bármely másik szereplő. Vannak érzéseik, szenvedélyesen szeretik egymást, és nagyon vágynak egy gyermekre, aki csaknem akar megfoganni. Ez is a kortárs magyar történelmi regények szemléletét tükrözi.

Bónizs Róbert ezzel a kötettel megint remekművet alkotott. Kiválóan rajzolja meg az események hazai és egyetemes történelmi hátterét, az európai fegyveres és politikai csatározások világát, a véd- és dac-, valamint érdekszövetségek megköttetését, felbomlását, az Egyház visszatérési kísérleteit az avignoni fogságból. Hogy ezt a képet, a kort minél jobban, minél teljesebben megismerjük, a függelékben a történelmi személyek rövid életrajzokkal ellátott lajstroma, irodalomjegyzék és bőséges jegyzetanyag is segít bennünket. A Békési József által szerkesztett belbecs mellett a külcsín is említést érdemel: a borító megint remek lett, jól illeszkedik az előző háromhoz. 

Ahogy az Esztergom Oroszlánja esetében ez annyira nem volt egyértelmű, most teljesen világos: lesz folytatás, és érdemes lesz várni.      


A kötet adatai: Bónizs Róbert: Toldi. Negyedik könyv. A pápa zsoldosa. Gold Book Könyvkiadó, Debrecen, 2023.

Megjegyzések