Érsek urunk lovagja

 


Aki korábban olvasta Bónizs Róbert két előző Toldi-regényét, az Ördögi erőt és a Fekete Halált, az biztos izgatottan várta tavaly a trilógia záródarabja, az Esztergom oroszlánja megjelenését.   

Az utolsó kötet az 1353-1358 közötti időszakot dolgozza fel, azokat az éveket, amelyeket Toldi Miklós lovag Vásári Miklós esztergomi érsek szolgálatában töltött. Az olvasónak ezúttal sem kell csalódnia, hiszen a történetben korábban megismert - még élő - szereplők visszatérnek, tovább bonyolítva vagy éppen segítve Miklós és Anjou Lajos király útját. Esztergom oroszlánjának nevét az ellenség éppúgy rettegi, mint egykor Nigrum Mortemét. Sokan még csak nem is sejtik, hogy a két bestia egy és ugyanaz.

Izgalmakban nincs hiány, ahogy azt már megszokhattuk. A már elvesztett hatalmához görcsösen ragaszkodó Peleskei Urdung Julianna kegyetlensége nem ismer határokat, ha kínzásról van szó. Remek ellenpontja az irgalmat gyakorló Lajos király, aki nemcsak a kegyes halált vagy a menekülés útját kínálja a megtévedt árulónak, de Juliannával szemben a pusztítás helyett új élet fakasztásán munkálkodik fiatal feleségével, Erzsébettel. 

Miklóst sem kerüli el a szerelem, sőt. Aki olvasta Arany János elbeszélő költeményét, a Toldi szerelmét, sejtheti, hogyan folytatódik a lovag élete a harcok befejeztével. Persze nem kell nagy képzelőerő annak sem, aki már túl van a trilógia második kötetén. Itt érdemes a Fekete Halál utolsó fejezeteit újra elolvasni. 

A kötetet ezúttal is gazdag irodalomjegyzék zárja. Ebből és a záró fejezet utáni összeállításból, amelyben a regényekben szereplő történelmi személyek rövid életrajzait olvashatjuk, látható, hogy a szerző bizony alaposan utánajárt a korszak legfontosabb történéseinek, és a karakterek aprólékos felépítéséhez az itthon elérhető, mérvadó írott források jelentős részét is felhasználta.

Amikor az Esztergom oroszlánját becsuktam, örömmel nyugtáztam, hogy van még mit elmondani erről a korszakról, Nagy Lajos király uralkodásának évtizedeiről. Bízom benne, hogy Bónizs Róbert hű krónikásként folytatja az Anjou-kor históriájának megismertetését. Ehhez kívánok sok erőt, jó egészséget, kitartást, kedves mester! 


A kötet adatai: Bónizs Róbert: Toldi. Harmadik könyv. Esztergom oroszlánja. Gold Book Könyvkiadó, Debrecen, 2020.

Megjegyzések