A Bátorok kora

 

A történészek és a történelem - legyen az egyetemes vagy magyar - iránt érdeklődők jól tudják: az írói fantázia nem lehet annyira szárnyaló, mint a valóság. Igaz ez a hazai 13. század végi - 14. század eleji viszonyokra, az Árpád-ház kihalására és az Anjou-kor kezdeteire is. Bár tény, hogy I. Károly hatalmának megszilárdulása után, majd Nagy Lajos uralkodása idején sem volt ok az unalomra, annyi fordulatot azonban már messze nem élt meg az ország, mint az 1301-gyel kezdődő két évtizedben, amelynek eseményeit többen feldolgozták már regényekben. Köztük Bíró Szabolcs, aki bár az Anjouk-sorozat révén vált igazán népszerűvé, nem a Liliom és vérrel kezdte ezt a sort.

A Non nobis Domine többféle változatban megjelent már, én annak idején a kétkötetes puhaborítóst olvastam, és annyira magával ragadott, hogy azóta sem tudtam szabadulni a bűvköréből. Így lettem lelkes olvasója az Anjouknak. A 2023-as díszdobozos kiadás immár a negyedik verzió, és túlzás nélkül állíthatom: ez a legjobb. Nemcsak egy zseniálisan megírt, kiérlelt történetet kapunk. Várai Artúr illusztrációi élővé, mozgalmassá teszik az olvasottakat, egyes jelenetek megelevenednek a szemünk előtt. Az pedig nem is kérdés, hogy ez a regény kemény borítóért és díszdobozért kiált. Ez most megvalósult.

No de miben is áll a regény vonzereje? Miért ragadott meg annyira most, sokadik olvasásra is? Először a stílust kell kiemelnem, másodszor a szerző olvasottságát, tájékozottságát a korszakot illetően, harmadrészt a zseniális karakterábrázolásokat, és nem utolsó sorban azokat az easter eggnek nevezett rejtett, sokszor nyilvánvaló irodalmi, filmes, zenei, popkulturális utalásokat, amelyekkel tele van a szöveg. Hogy csak párat emeljek ki: Szabolcsnak ezt a regényét is erősen áthatja Umberto Eco könyve, A rózsa neve. Nem csodálom, hogy ennyire nagy hatással volt rá. Nekem az örök kedvencem, és ha emlékezetem nem csal, hatszor olvastam már. Alapmű. Aztán ott van a Mennyei királyság, ami minden hibája és esetlensége ellenére a legjobb film a szentföldi keresztes háborúkról. Erre is sok utalást találunk a könyvben. És még egy irodalmi példa: egy rövid, de fontos epizód erejéig Az elátkozott királyok regénysorozat szerzője, a francia Maurice Druon neve is feltűnik, kicsit más formában. 

Röviden a sztoriról, hogy az se maradjon ki: 1292-ben Bátor Vilmos keresztes lovag 23 évnyi szolgálat után hazatér a Szentföldről a szlavóniai Dubicában lévő birtokára. Magához veszi elárvult unokaöccsét, Attilát, hogy fegyvernökévé képezze ki. Benne látja a Templomos Lovagrend jövőjét. Közben a Magyar Királyságban korábban sosem látott események zajlanak. 1301-ben, III. András király elhunytával fiágon kihal az Árpád-ház, és egymás után bukkannak fel a trónkövetelők: a cseh Vencel, a nápolyi Anjou Caroberto és a bajor Wittelsbach Ottó. Az országban a rendkívül nagy vagyonnal rendelkező oligarchák kiskirályokként uralkodnak, hol ezt, hol azt a herceget támogatva, egymás ellen kijátszva, meggyengítve őket, mert valójában ők akarják irányítani az országot, és lefölözni a hasznot. Titkos alkuk köttetnek, egyesek nem akármilyen követelésekkel állnak elő.

Attila számos veszélyes kalandba keveredik, és egyszer csak a Nyulak szigetén, a templomosok rendházában találja magát. Persze nyughatatlan természete és vére a szabad életre sarkallja. Megismerkedik a tiltott szerelemmel, amiért bármit feláldozna. Aztán hamarosan Anjou Károly mellett köt ki, az ifjú király lovagjaként, lelki testvéreként. A hatalmasok játszmái azonban őt sem hagyják érintetlenül, hiszen miközben az Anjou-ház felemelkedik, a templomosok rendje elbukik, Attilának pedig döntenie kell: a királynak vagy a rendnek és Istennek tett fogadalmát szegi meg. És még sok minden történik, de legyen elég ennyi ízelítőnek.

Szabolcs és Artúr méltán lehetnek büszkék a két kötetre, hiszen nem akármit alkottak. Remélem, több hasonló vállalkozásuk lesz még a következő években. A srácok mellett dicséret és köszönet illeti Peiker Éva szerkesztőt is, aki igen alapos munkát végzett a szöveggel. 


A kötetek adatai: Bíró Szabolcs: Non nobis Domine. Illusztrált díszkiadás. I. kötet. Kelet oroszlánja. II. kötet. Az utolsó vörös barát. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2023.

Megjegyzések