Élet (és halál) a víz alatt

 

Egyetemistaként kifejezetten szerettem a disztópiákat. Valamiért mindig úgy gondoltam, az emberiség távoli jövője aligha lehet örömteli. Ha arra gondolok, vajon milyen élet vár az utódainkra párszáz év múlva, most is egy apokaliptikus világ képe van előttem.

Egy ilyen világban játszódik legutóbbi olvasmányom, Borsos Tímea 2021-ben megjelent regénye, a Mély cselekménye is. Egy elszánt milliárdos az emberiség elitjének lehetőséget ad a túlélésre, ám ehhez az óceán mélyére kell költözniük. 200 évvel a költözés után már a kilencedik generáció kezdi meg életét a víz alatt. A nyolcadik nemzedékhez tartozó Dorotea Hilaridos és húga, Teodora egy olyan világban nőnek fel, amelyben az időszámítás hasonló a korábbihoz, csakhogy itt mindenkinek életadót kell fizetnie: az itteni pénznemben, pottonban meghatározott összeget a lakosok a paytopjukon keresztül egyenlíthetik ki. Ha nem teszik, annak visszafordíthatatlan következményei vannak. Szinte minden vétségért azonnali halál jár a törvények szerint. Mint minden társadalomban, itt is vannak a többieknél szerencsésebbek, kiváltságosok, a legkiemeltebbek pedig az alsó szinteken élnek, biztos távolságban a víz fenyegető nyomásától.

Ám az emberiség maradékának élőhelye pusztulásnak indul, bár erről nem mindenki hajlandó tudomást venni. A Hilaridos - anyjuk révén Iver - lányok boltja egyik napról a másikra nemcsak a vásárlások miatt válik fontossá. És itt kezdődnek az izgalmak. Persze már eddig sem unatkozott az olvasó, miközben megismerkedett az óceánmélyi világ mindennapjaival, például az étkezéssel, az áramtermeléssel, levegőellátással, az élelmiszerekkel, a társadalmi berendezkedéssel. Dorotea életében akkor jön el a fordulat, amikor egy engedélykártyát talál. Halálos veszéllyel fenyegető kalandja közben fontos kérdésekre keresi a válaszokat. Bensőjében az agya és a szíve, a tudása és a hite küzd egymással. 

Timi szerzőként  már az első oldalakon érzékletesen fogalmazza meg mondanivalóját, stílusa révén a regény élvezetes, még akkor is, ha néha megdöbbentően durva helyzetekbe csöppenünk. Végig fenntartja a feszültséget, és még az utolsó fejezetre is tartogat egy nagy csavart, amihez foghatóval nem találkoztam mostanában. Már csak ezért is érdemes volt kézbe venni a könyvet, amely az író mellett Mező Krisztina olvasószerkesztői és Dukát Erika korrektori munkáját is dicséri.   


A kötet adatai: Borsos Tímea: Mély. Enigma Books, Budapest, 2021. 

Megjegyzések