Forr az ősi vér

 

Sóly, 997. Koppány és Vencelin döntő csatája a vezér vereségével és halálával végződik. Az Istvánnak nevezett Vajk seregei győzelmet aratnak a Gyevicsa halála után a nagyúri tisztséget ősi jogon magáénak követelő somogyi vezér lövői felett. A Koppány fiai története tehát ott kezdődik, ahol a Koppány, a lázadó vezér cselekménye zárult. Cs. Szabó Sándor a bajor lovag kardcsapásánál veszi fel ismét a fonalat. Aki olvasta az első kötetet - ajánlóm itt olvasható -, annak most sem kell csalódnia. 

A somogyi úr halála után Gecse bőnek, a néhai Béla vezér bizalmi emberének jut a feladat, hogy korábbi urának fia, Vászoly mellett megvédelmezze Koppány két születendő gyermekét. A bő nyomorúságos kíséretével visszatér Somogyvár vezéri szállására, majd a következő esztendőben Csurgóra vonul, Bata fő védelme alá, immáron Kese apaként, gondosan eltitkolva saját és családtagjainak kilétét. Miután Bata megteszi csősznek, útnak indul, hogy elfoglalja helyét a nyírfás vidéken. Két fogadott lánya életet ad "unokáinak", Babócsának és Berzencének. Egyikük az ágyas, másikuk az özvegy fia, mégis Koppány és általa Árpád vére folyik mindkettejük ereiben.

Jó regényhez illően a három fiú története különválik. Vászollyal legközelebb 1029-ben Fehérváron találkozunk legközelebb. A szerző először Berzence sorsának alakulását mutatja meg az olvasóknak, szalavári ifjúkorától az Ajtony oldalán végigvívott bolgárországi hadjáraton keresztül a Maros-menti harcokig. Hajtja az ősi vér és a vágy, hogy vezér lehessen. 

Babócsával abban az évben találkozunk legközelebb, amelyben Berzencét magunk mögött hagytuk. A csurgói, négycsaládos gazdálkodó férfi fivérének szinte szöges ellentéte. Latinul tanul, sőt, az írás tudományát is elsajátítja a Márton-hegyi János testvértől, akit visszakísér társaihoz, majd Fehérvár felé veszi az irányt, ahol koronázásra készülnek: István király fiából, Imréből királyi úr lesz. Itt találkozik ismét a királyi udvarba fogadott, Nyitra vidékének urává tett Vászollyal, aki a kíséretébe fogadja. Később rábízza három fiát, Leventét, Endrét és Bélát, hogy kísérje el őket Biharvárba, ahol Imre az úr.

A történet innentől ismerős: Imre vadászbalesetben életét veszti. Közben híre érkezik, hogy a király ellen merényletet kíséreltek meg, de azt sikerült időben megakadályozni, a szervezkedést irányító Vászolyt megvakították. Fiainak menekülniük kell, mielőtt a király úr megölésével vádolják őket, és apjuk sorsára jutnak.

A kötet a velencei Orseolo Péter Esztergomba érkeztével és országnagyi tisztségbe emelkedésével zárul. Neki kell irányítania a királyságot az apja sorsát hordozó, az ősi átoktól sújtva szinte már haldokló István helyett.

A regényben a már említett alakok mellett helyet kaptak az előző kötetben is szereplő valós történelmi személyek, mint Sarolt, Gisella, Gellért püspök és valós történelmi események. Természetesen itt is nagy teret kap a fikció, elég csak a két Koppány-fiú karakterére és történetére gondolni. A szerző szóhasználatában követi a saját maga által kijelölt utat, a megfelelő kifejezések rendszeres és módszeres használatával közelebb hozza az olvasóhoz a kor hangulatát. Teszi mindezt bármilyen zavaró archaizálás nélkül, közérthető nyelven.  

Ha valaki rászánja magát, hogy elolvassa a Koppány fiait - nyugodt szívvel állítom, érdemes -, az előzménykötet nélkül nehezen fog boldogulni. Ezért is kell megtartani a sorrendet ebben az esetben. Hiszen a Koppány, a lázadó vezér egy látszólag lezárt történet, de amint a jelen kötetből látjuk, a történet fonalát ismét fel lehet venni, még akkor is, ha a szerzőnek sokáig nem volt szándéka folytatást írni. Pedig, ahogy a tapasztalat mutatja, megérte.

És végül egy jó hír: a tervek szerint augusztus végén, szintén a Gold Book kiadásában jelenik meg Cs. Szabó Sándor következő, régóta várt regénye, az Álmos. A vér szerződése. Érdemes lesz tehát figyelni a kiadó oldalát, a kapcsolódó Facebook oldalakat, és természetesen az Író Olvasó blogot is, hiszen ősszel jön az ajánló az új kötetről.


A kötet adatai: Cs. Szabó Sándor: Koppány fiai. Debrecen, Gold Book Könyvkiadó, 2020. 
    



Megjegyzések