A turul felemelkedése

 

Nem túlzás azt állítani, hogy Cs. Szabó Sándor napjaink hazai történelmiregény-írói közt az élvonalba tartozik. Tehetsége, témaválasztásai és szakirodalmi tájékozottsága teszik könyveit izgalmassá, már-már letehetetlenné.

Sándor az elmúlt években bizony nem unatkozott, hiszen 2019-ben megjelent Koppány, a lázadó vezér című regénye, 2020-ban a Gold Book publikálta a Koppány fiait, idén pedig először a Koppány első kötetének újabb kiadásáról, majd nem sokkal ezután az Álmos. A vér szerződéséről szóltak az irodalmi hírek, s hamarosan mindkettőt kézbe is vehettük. Mi, olvasók nem vártunk hiába. A két Koppány-kötet után az Álmossal a honfoglalás korának története került a középpontba, amely remélhetőleg további regényeken keresztül egészen a kalandozások lezárultáig tart majd, így bemutatva ezt a hosszú, legalább másfél évszázadnyi folyamatot. 

A könyvet kézbe véve a fülszöveg után a tartalomjegyzéket olvastam el először, amiből egy érdekes sorminta rajzolódik ki. A történet huszonegy fejezetből áll, címüket a három legfontosabb szereplő, Álmos, Levedi és Emese neve adja, ez a sor pedig még hatszor ismétlődik, tehát összesen hétszer három fejezetben követhetjük nyomon a hétmagyarok szövetségének megerősödését. Érdekes a hármas és a hetes számok használata. Hogy ez mennyire tudatos a szerző részéről, a 413 oldalt végigolvasva nem derül ki, csupán sejthető: nem véletlenül választotta ezt a két, a pusztai nomád időkben gyökerező, meséinkben is gyakran megjelenő számot.

A három legfőbb szereplő tehát a turulforma madár erejével bíró ifjú Álmos, a királyi vérből származó tarján Ügyek és Emese, a látóasszony fia, maga az asszony, valamint Levedi szent vezér, a hétmagyarok által elismert megyer törzsi vezető. A történetben a többi törzs és nemzetség is hangsúlyosan szerepel, a csúcspont pedig maga a vérszerződés; ez a címből és a borítóból is - itt jegyzem meg, hogy Szendrei Tibor, akit a korábbi ajánlókban méltatlanul elfeledtem megemlíteni, ismét kiváló borítóképet készített, hasonlóan a két Koppány-kötethez - egyértelműen kiderül. Amit Álmosról megtudunk, korábbi olvasmányélményeink alapján nem annyira meglepő. Levedi már egy kicsit más tészta, hiszen róla eddig kevesen írtak, regényben főleg, Emesét pedig teljesen más oldaláról ismerjük meg, mint eddig. A beteges Ügyek vezér asszonya nemcsak (álom)látó, de bizony rendkívül határozott, erős személyiség, aki nagyasszonyi mivoltából fakadó jogait gyakorolja, sokszor meglepően merész a férfiak társaságában, és a nőkkel is meglehetősen nyers, sőt durva, ha arra van szükség. Azt hiszem, nem így képzeltük el, de a karakterábrázolás remekül sikerült. Bennem sokszor Sarolt alakja idéződött fel, ahogy a könyvet olvastam.

A történet alapkonfliktusa többszörösen összetett. Egyrészt adott egy helyzet: az egymás mellett élő törzsek kisebb-nagyobb összezördülései a változó erőviszonyok miatt, amelyek ráadásul a vérharagig fokozódnak. Másrészt ez a vérharag pont akkor tör ki, amikor a csodafiú szarvas erejét hordozó Levedi vezér a kazár kagánbég hívására otthagyja övéit, Álmos pedig nyugatra indul, hogy századával beszedje a folyómenti és erdőlakó népek béradóját. Ebben a helyzetben, a szent vezér távollétében kell bizonyítani: a hétmagyarok képesek megoldani a belső vitákat, egymás vérének ontása helyett összefogni a külső, keletről jövő fenyegetés ellen. S bár, míg saját ellentéteiket elsimítják, több tragédia történik, az erős szövetség létrejön. 

Érdemes végigolvasni a több mint 400 oldalt, hiszen még az utolsó fejezet is tartogat meglepetéseket. Megtudjuk például Levedi vezér holta után született gyermekének nevét, és tanúi lehetünk annak, hogyan egyesül a két legnagyobb nemzetség. 

Remélem, a folytatás is hasonlóan élménydús lesz. Abban biztos vagyok, hogy Sándor a tőle megszokott alapossággal, nagy szakmai alázattal készíti el a következő könyv kéziratát. A második Álmos-regényre azonban még egy kicsit várni kell, mert a reformáció témájához visszanyúlva, amellyel történelmiregény-íróként a köztudatba került, a szerző éppen Kálvin című regényén dolgozik. Biztos vagyok benne, hogy az is kitűnő lesz.


A kötet adatai: Cs. Szabó Sándor: Álmos. A vér szerződése. Gold Book Könyvkiadó, Debrecen, 2021.

Megjegyzések