Pilinszky életei

 

A Magvető Kiadó 2015-ben nem kisebb vállalkozásba fogott Pilinszky János összes verseinek kiadásával. Ez a kötet az életműsorozat első részeként látott napvilágot, majd követték a beszélgetések, valamint az esszék és cikkek. Az egy-egy műfajt tartalmazó, teljességre törekvő munkák egységes arculattal jelentek meg. Ezt követte az eredetileg 1977-ben megjelent esszéregény, a Beszélgetések Sheryl Suttonnal, amelynek borítóképe megegyezik a korábbival. Az idén megjelent Önéletrajzaim borítóján egy ismerős kép köszön vissza: az 1986-os Szabadesés hanglemezen volt látható az a Klösz György által 1883 körül készített fotó, amely a jelen kötetben publikált, a lemez címét adó szövegben is felbukkan, és amelyet a függelékben is közölt a szerkesztő, Bende József.

Az Önéletrajzaim tulajdonképpen egy rövid, de annál részletesebb családi történet, amelynek szereplőit mind-mind a valóságban élt alakokról mintázta a szerző. Anyai nagynénje, Baitz Erzsébet és az általa vezetett intézet lakói mellett felbukkan édesanyja, Baitz Veronika, nővére, a családban csak Erikaként emlegetett Pilinszky Veronika, a szintén anyai nagynéni Baitz Borbála, néhány egykori munka- és kortárs, azaz Pilinszky környezete. Elsőre furcsának tűnhet, hogy a szerző őket állítja a középpontba egy önéletrajzinak szánt műben, de érthető is, hiszen - ha nem is mindig akaratlagosan - ők alakították az életét.

Ehhez a környezethez tartozott az unokaöcs, Kovács Péter művészettörténész is, aki feleségével, Kovalovszky Mártával gyakran látogatta a költőt székesfehérvári hónapjai során. (Erről az időszakról 2015-ben rendezett kiállítást a Szent István Király Múzeum. A kapcsolódó kiadványt korábban ismertettem.) Egykori fehérvári albérleti lakásában bukkant rá a lakást kiadó Bokros Jánosné pár hónappal ezelőtt arra a füzetre, amelybe Pilinszky egyebek mellett az álmait is lejegyezte, és amelyet Juhász Annán keresztül eljuttatott a kiadóhoz. Hogy a füzet anyaga is bemutatható legyen, a kötet a tervezettnél később jelent meg, de a végeredményt tekintve mindenképpen érdemes volt rá várni.

A füzetben olyan fogalmazványtöredékek is szerepelnek, amelyek a kötet függelékét gazdagítják. A három fő részből - Hármasoltár, Szabadesés, Három etűd a bűnről - álló főszöveget a szerkesztői utószó követi. Ezt mindenképpen érdemes elolvasni, mielőtt valaki belekezdene a különböző szövegváltozatok tanulmányozásába. A rövid, illusztrációkban gazdag kötet kiváló jegyzetanyaggal és minden, akár csak egyszer említett személyt figyelembe vevő névmutatóval készült.  

A sorozat következő, előkészületben lévő kötete a Naplók, töredékek címet viseli, amely még inkább elénk tárja majd Pilinszky magánéletét, gondolatvilágát.

 

A kötet adatai: Pilinszky János: Önéletrajzaim. Magvető Kiadó, Budapest, 2021.

Megjegyzések