Egy (ön)gyilkosság nyomában



Nemrég írtam Bartal Tamás történelmi krimi-trilógiájának első kötetéről, most pedig, ahogy ígértem, egy rövid ajánló következik a sorozat második részéről. Rögtön az elején rögzítsük: a Lámpavas és a mindent látó szem az előző kötettől függetlenül olvasható. Akik szeretnek időrendi sorrendben haladni, természetesen kezdjék az első könyvvel. 

Az 1861-ben játszódó történet középpontjában gróf Teleki László, a Határozati Párt vezetőjének rejtélyes halála áll. A főváros korrupt rendőrfőnöke, Thaisz Elek egy nap alatt lezárja a nyomozást, és hivatalosan megállapítja: öngyilkosság történt. Mindez nem hagyja nyugodni a helyszínre küldött Herczen Vilmos nyomozót, aki együgyű segédjével, Pités Gáborral és jóbarátjával, Arányi Lajos professzorral saját szakállára kezd vizsgálódásba, amely során a jegyzőkönyvben nem szereplő információkhoz jutnak. A nyomok a Teleki-Tisza klánhoz vezetnek, és egyre inkább bizonyossá válik: a gróf valójában gyilkosság áldozata lett. 

Eközben két harmincas éveiben járó fiatalember, a családos Beőthy István, azaz Steffi és cimborája, Mérei Lipót forradalmi céljaik érdekében megpróbálnak beférkőzni a szabadkőművesek titkos társaságába. Egyfajta harmadik szálként jelenik meg a kötetben Lipi szerelme, Jablánczy Mylitta veszélyes kalandja a várbeli Szent Ambrus zárdában. Persze a szálak végül összefutnak, ahogy az előző kötetben is, ám itt szorosabb az összefüggés, mint az 1848-49-es történetben.

A szereplők egy része valós személy, más részük kitalált, ám utóbbiakat is többnyire egykor élt alakok ihlették, például Mária Lujza apátnő, Thury Mihály/az Amerikai vagy éppen Riedesel császári ezredes sem teljesen a képzelet szüleménye. A valós személyek között találkozunk a Teleki és a Tisza családok tagjaival, a már említett Thaisz Elek rendőrfőnökkel, a 3 dimenziós fényképezést meghonosító Mayer György fotográfussal, Lipthay Auguszta bárónővel, aki Teleki László gróf szeretője, később bizalmas barátja volt, valamint az ügy néhány fontos tanújával. 

Bartal Tamás ebben a kötetben egy olyan témát dolgoz fel regény formájában, amely már a saját korában sem hagyta nyugodni a közvéleményt. S bár a hivatalos történettudomány a mai napig öngyilkosságként tartja számon Teleki László halálát, időről időre felvetődik ennek cáfolata is. 

A karikatúráiról ismert Téjlor által gazdagon és zseniálisan illusztrált regény a gróf halálával indul ugyan, ám az egyes fejezetekben végigkísérhetjük életét gyermekkorától egészen a bárónővel folytatott viszonyáig. Egy történelmi kriminek nem is lehetne rendhagyóbb lezárása, mint az utolsó fejezet. 

A három nagy szerkezeti részből álló szöveget ezúttal is egyfajta függelékként követi a kötet szereplőit bemutató negyedik egység. Ebben a visszatérő alakokkal a Lámpavas és pillangóban, valamint a két könyv eseménysora között eltelt évtizedben történtekről is olvashatunk, mint ahogy arról is, kik ihlették, illetve milyen szándék hívta életre az egyes képzelt személyeket. 

S hogy mit tartogat még számunkra a szerző? Mikor játszódik, és milyen témát dolgoz fel a sorozat záródarabja? Remélhetőleg hamarosan ezt is megtudjuk. 


A kötet adatai: Bartal Tamás: Lámpavas és a mindent látó szem. Igaz történet alapján. Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány, Budapest, 2021. 

 

Megjegyzések