A legszebb férfikortól az elmúlásig

 

Még tavasszal, Arany János születésének 205. évfordulóján írtam ajánlót Cselenyák Imre életrajzi regényének első, 2017-ben megjelent kötetéről. Itt olvasható. Ma, halálának 140 éves jubileumán a második, A tölgyek alatt című kötetet mutatom be nektek.

A történet ott folytatódik, ahol az előző könyvben véget ért. Arany Szalontán próbál boldogulni, ám a szabadságharc leverése után, mivel nem tudják fizetni, végleg lemond hivataláról. Petőfi halálhíre lesújtja, élete végéig fájdalommal gondol vissza barátjára, és féltve figyeli, hogyan alakul keresztfia, a kis Zoltán sorsa, különösen édesanyja korai második házassága után. A költő nem kerüli el az új hatalom figyelmét, '49-es szerepvállalása miatt előveszik, de nem zaklatják úgy, mint másokat, akár közeli ismerőseit, irodalmárokat, politikusokat, tisztviselőket. 

Nem veszem sorra Arany 1849 és 1882 közötti életét, arra ott a regény és a végén olvasható rövid történeti áttekintés, ám néhány fontos eseményt érdemes kiemelni: megismerkedését Tisza Domokossal, aki kedves tanítványa lesz Geszten, és akinek névnapjára írt verséből vett idézeteket rendszeresen olvashatunk például ballagási szalagokon. Nagykőrösön kiváló tanártársakkal együtt neveli az ifjúságot és okítja őket magyar irodalomra, aztán családjával a fővárosba költözik. Juliska lánya lányunokával ajándékozza meg, ám a boldogság nem tart sokáig. Aranyék közvetlen környezetében és a költő baráti körében egyik tragédia követi a másikat, miközben az országban komoly változások történnek: a politikában, a közlekedésben és az irodalomban egyaránt. 

A Toldi szerzőjének utolsó harminc évét áthatja a tragédiák miatti gyász, a melankólia, az öregedés és az elmúlás érzete, ez pedig rányomja bélyegét Arany verseire is. A margitszigeti tölgyek alatt írja meg Őszikéit, fia, László örömére és buzdítására. Ezek közé tartozik a kötet címadó verse is. Ebben a három évtizedben olyan nagy hatású költeményei jelennek meg, mint a Toldi estéje és a Toldi szerelme, A nagyidai cigányok, a Letészem a lantot, az Epilógus, a Családi kör vagy éppen A walesi bárdok.  

Cselenyák Imre, mint mindig, alapos kutatómunkát végzett a kötet megírásához, ahogy az a szöveg mellett az irodalomjegyzékből is kiderül. A könyvben szereplő személyek mind valósak. Persze az írói fantázia megmutatkozik a történetben, néhány olyan esemény kapcsán, amelyek nem vagy nem úgy történtek meg, ahogy azokról olvashatunk. Ennyi szabadság minden regényírónak jár. Úgy tűnik, az olvasók is egyetértenek velem ebben. Ezt bizonyítja az a könyvtári példány is, amit előttem sokan kikölcsönöztek, a borítóján lévő dombornyomott felirat aranyszínét pedig szinte teljesen lekoptatták. 

Remélem, az életrajzi regény egyszer keményfedeles kiadásban is megjelenik majd, hasonlóan színvonalas borítóval.  


A kötet adatai: Cselenyák Imre: A tölgyek alatt. Arany János életregénye. II. Arany János születésének 200. évfordulójára. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2019. 

Megjegyzések