Az út véget ér

 

Már nagyon vártam, hogy a kezembe vehessem Osztrogonácz Miklós Új Kereszt Testvériség trilógiájának zárókötetét. Aki olvasta akár az első, akár a második könyvet, netán mindkettőn túl van már, ennek a vastagságán sem fog meglepődni. Mint ahogy azon sem, milyen kegyetlen az a világ, amelyben a történet játszódik. Az emberek teszik kegyetlenné, akik közül egyesek ép ésszel felfoghatatlan dolgokat tesznek.

Ebben a világban bolyong a megbomlott elméjű erdőelvi favágó, Ajbars, aki, miután rájön, hogy a Smaragderdőt hiába keresi ebben a létben, már csak a halálra vágyik. Kész önkezével véget vetni az életének, hogy találkozzon meggyilkolt feleségével és lányával, azonban a sorsa másként alakul. Különös teremtményekkel találkozik, egykori megmentőivel. Elképesztő távolságot tett meg az évek során, most szülőföldje felé veszi az irányt, hogy végrehajtsa feladatát, megkeresse és elpusztítsa a leggonoszabb embert. Hogy célját elérje, segítőket kap maga mellé, sőt, egy nagyon tanulságos és minden olvasó számára érdekes beszélgetést folytat egy valódi királlyal.

Eközben a Sztrigojjá vált Rattero Sevilla hasonló céllal indul az utolsó tündérváros felé, hogy segítse az igazakat eljutni egy fontos helyre. Kedvesét, Gyridist nem viheti magával, de Ajbarshoz hasonlóan neki sem kell egyedül megküzdenie az ellenséggel, sőt, egy meglepő harcostársat szán neki a sors. Útja során azért nem hagyja el sajátos humora és dalnoki kedve, pedig amit átél, azt senki nem kívánná másnak, magának pláne nem.

Hogy az első kötetben megismert hőseinknek sikerül-e elérni céljukat, s túlélik-e a hétköznapi ember számára lehetetlen vállalkozást, a könyv végére kiderül. Mint ahogy az is, megmenekül-e a tündérek maradéka az Új Kereszt Testvériség vérengző fenevadjaitól, akik Krisztus nevében gyilkolnak, irgalmat nem ismerve, s korántsem élnek keresztényi életet. 

Az Áldozattal számomra egyértelművé vált, amit az Ösvények olvasásakor még csak sejtettem, és ami a Mártírokkal megerősödött bennem: Osztrogonácz Miklósnak a legnagyobb történelmi regényíróink között van a helye. Remélem, számos új kötettel megörvendeztet minket az elkövetkezendő évtizedekben. Ami a nyelvezetet, az erőszakot és a történelmi hitelességet illeti, csak ismételni tudnám magam. Ezt nem teszem, olvassátok vissza a két korábbi ajánlót. Egy biztos: az Új Kereszt Testvériség trilógia egy kitűnő szerző és a mellette álló remek csapat kitartó közös munkájának eredménye. Mind a belső, mind a külső értékes. Ami számomra külön öröm, és amit mostanában egyre kevésbé tapasztalok, az a nagyfokú igényesség, ahogy ez az alkotói gárda a könyvhöz nyúlt. Ritka manapság, és ez is a minőséget mutatja, hogy minden egyes fejezet a páratlan oldalon kezdődjön. Itt még ez is megtörtént. 

Bizony, régen olvastam már ennyire tartalmas és igényes sorozatot, mint ez. Köszönet érte a szerzőnek és mindenkinek, aki akár csak egy kicsit is hozzátett a végeredményhez.

És ahogy azt az előző két kötet esetében tettem, jelzem, hogy a Mindenség Kiadó gondozásában megjelent kötet itt megrendelhető. Kapcsolódó cikkek, beszélgetések elérhetők a szerző Facebook oldalán.


A kötet adatai: Osztrogonácz Miklós: Áldozat. Új Kereszt Testvériség 3. könyve. Szerzői kiadás, 2022.


Megjegyzések